LogoGlasperlenspielSinfonie

ERPClassic

LogoToyotaLandscape

KultuuariNaoRaamat


Records available

CD canto:). Hortus Musicus

DVD In the Mystical Land of Kaydara. Peeter Vähi

DVD Coppélia. A ballet by Léo Delibes

CD-series Great Maestros. Beethoven, Brahms. Kalle Randalu, Estonian National Symphony Orchestra, Neeme Järvi

CD Quarter of a Century with Friends. Arsis, Rémi Boucher, Oliver Kuusik, Rauno Elp

Super Audio CD Maria Magdalena. Sevara Nazarkhan, Riga Dom Cathedral Boys Choir, State Choir Latvija, Latvian National Symphony Orchestra

CD Jerusalem. Hortus Musicus

LP Contra aut pro? Toomas Velmet, Neeme Järvi, Estonian National Symphony Orchestra, Arvo Pärt

CD The Soul of Fire. Age Juurikas

LogoOrient200

Festival ORIENT

Kurgulauluansambel ÜLGER
(Hakassia / Lõuna-Siber)

L 30 Mai kell 19
Kadrioru park, Oriendi telk

 

Konverents         Kontserdid Tallinnas         Pekingi ooper         Õpitoad

Bazaar         Oriendi maitsed         Muu

decorative-line


Ansambel Ülger tuleb Hakassia lõpututest steppidest ja taigast, Lõuna-Siberi Sajaani-Altai mäestiku jalamilt. Ansambli asutasid aastal 1989 noored muuikud, keda ei rahuldanud nõukogude folkloorikäsitlus ja sellest sai üks juhtivaid hakassi traditsioonilist muusikat ja tantsu uurivaid ja esitavaid ansambleid. Taaselustades vanu traditsioone, esitatava autentseid kõlavärve ja temposid, on ansambel jõudnud omapärase kurgulaulu stiilini, mida nimetatakse khay. Mängimisel kasutatakse vanu traditsioonilisi pille: chatkhan (zitter), khomys (lauto), yykh (fiidel), khobrakh (flööt), pyrghy (puust imi-trompet) ja tüür (šamaani trumm). Laulmise ja pillimänguga on tihti ühendatud ka haruldase koreograafiaga tantsud, mis põhinevad hakassi traditsioonilise tantsu ulatuslikul repertuaaril – kõik see teeb Ülgeri esinemised ülimalt põnevaks ja nauditavaks.

Tänaseks on Ülger rahvusvaheliselt tuntud ansambel. Ta osaleb pidevalt mainekatel festivalidel, on esinenud mitmel pool maailmas, sh Belgias, Rootsis, Poolas, Hollandis, jm. 2005. aastal sai ansambel Gran Prix' III Siberi Sajaani ringkonna maailmamuusika festivalil. Korduvalt on ansamblit kutsutud esinema Lõuna –Prantsusmaale, 2011 esineti Vene muusika festivalil Cannes'is. 2003. aastast on ansambli kunstiline juht Kuchen Ayharkh Sayn – mitmekülgselt andekas muusik, kurgulaulu spetsialist ja särav multiinstrumentalist.

Ülger tähendab tõlkes 'Plejaade', Taeva Sõela, talviseid tähti, mis ilmuvad nähtavale varasügisel ning kuulutavad pika ja pimeda külmaperioodi saabumist. Plejaadidel arvatakse elavat võimasad taevased olendid, kes määravad inimese saatuse. Hakassid koosnevad mitmest etnilisest rühmast, kes kõnelevad sarnaseid keeli. Sovjetiperioodi alguses hakati neid rahvusrühmi tähistama koondnimetusega "hakassid", kuid ise kutsuvad nad end "tadariteks". Tänapäeva Hakassia põhjaosas elavad hõsõlid, keskosas haasid, lõnaosas aga sagaid, hoibalid ja piltirid. Hakassid on tuntud oma rikkaliku jutuvestmis-traditsiooni poolest. Lugulaule esitatakse kas värssides, kasutades kurgulaulu tehnikaid ja saateinstrumente või lihtsalt proosajutustusena. Lisaks jutuvestmis-traditsioonile tuntakse ka suures valikus tseremoniaalseid laule: pulmalaule, lüürilisi ning improviseeritud laule, leinalaule ja itkusi, instrumentaalmuusikat ning erinevat laadi riuaalseid tantse.

Ansamblisse kuuluvad:
Kuchen Ayharkh Sayn (vokaal, khai, chatkhan, yykh)
Altyn Tan (topchy-khomys, khobyrah,vokaal)
Mirgen Irgit (vokaal, khobyrah, löökpillid, khai)
Tulber Pogechi (aghas-khomys, vokaal)
Albychak Sayn (vokaal, khai, yykh)
Lunic Ivanday (šamaanitrummid, syylas, vokaal, khai, timir-khomys, pyrghy)

Ulger724

Tõmba alla kõrgresolutsiooniga foto: Ülger (jpg, RGB, 300 dpi, 5.2 MB)

osta-pilet


Orient2015Khakassia3 Orient2015Khakassia1 Orient2015Khakassia2

Fotode autor: Juri Kudrjašov

Vaata samuti: Orient festivalid, Orient 2013, Orient 2011, Orient esitleb 2010, Orient 2009, Orient esitleb 2008, Orient 2007, Orient esitleb 2006, Orient 2005, festivali arhiiv, Orient Palmyras (“Voices from the Stars Above the Desert”), “The Path To The Heart Of Asia” (CD “Oriendi” esinejatega)

Kui soovite saada uudiseid ja festivali programmi täiendusi umbes kaks korda aastas, palun klikkige siia.

Suur tänu: EAS, Alar Metsson, Urmas Paet, Valdo Helmelaid, Signe Matteus, Hedi Palipea, Meliisa Marianne Palipea

LogoToyota            LogoWelcomeToEstonia          LogoEURegionalDevelopment       LogoKulka

LogoValisministeerium                  LogoOrientalHouse                 LogoProtone

 

InEnglish